Kunstbrug ‘Overkant’ geopend

Een paar maanden later dan eigenlijk gepland was, heeft kunst- en cultuur wethouder Shalandra Hitipeuw samen met kunstenaar Maarten de Reusten een jonge wijkbewoner met het doorknippen van een rood lit de ‘Kunstbrug’ die de Keizerrood en de Kristallaan met elkaar verbindt officieel geopend. Daarmee is de nieuwe wijk Broekgraaf een kunstwerk rijker.

Wethouder Hitipeuw merkte voor het officiële moment op: ”Maarten de Reust heeft met het kunstwerk ‘Overkant’ een kunstwerk gemaakt dat ons uitnodigt om over de horizon te kijken, om te dromen en te verbeelden. Dit kunstwerk is niet voor een enkeling, maar voor ons allemaal. Dit kunstwerk vormt een ontmoetingspunt voor jong en oud, waar verhalen worden gedeeld en nieuwe herinneringen worden gemaakt.” Verder gaf Hitipeuw aan dat kunst in de buitenruimte een bijzondere rol heeft. ”Kunst verrijkt onze publieke omgeving, het maakt bijzonder”.

Kunstenaar Maarten de Reust legde uit dat het kunstwerk ‘Overkant’ speelt met het brugdillema. ”Want waar ergens op de brug wordt de kant waar je net nog stond, de overkant. Als je aan de ene kant van de brug staat zie je in de metalen bol het woord ‘Over’ en aan je eigen kant wordt het woord ‘Kant’ leesbaar. Dit is alleen te lezen vanuit bepaalde gezichtspunten. Waar je staat bepaalt wat je ziet. Dit beeld gaat over meer dan je ziet, het beeld gaat ook over meer dan een brug. Als je je standpunt verandert, verandert ook je blik. Soms kan je ergens geen brood van bakken, maar als je een ander standpunt inneemt, als je er anders naar kijkt, wordt het opeens helder. Zo is het ook met dit beeld. Wij blijven vaak steken in onze standpunten als we die eenmaal hebben betrokken, maar het vergt enige beweeglijkheid om dingen van een andere kant te bekijken. Dat is de moraal van dit verhaal en dit kunstwerk. Ik hoop dat Broekgraaf nog vele jaren zal mogen stoeien met dit idee.”

Auteur: Mimi van Rossem.