Voorzieningen in de buurt

Woon je in Broekgraaf, dan heb je de belangrijkste voorzieningen voor jou en je gezin dichtbij. Binnen 5 minuten wandel je naar het Europaplein, het winkelcentrum waar je voor alle dagelijkse boodschappen terecht kunt. Pak je de fiets dan is ook het stadscentrum van Leerdam binnen enkele minuten te bereiken. In de wijk kun je voor medische voorzieningen terecht bij Huisartsenpraktijk De Wiel. Het is een prettig idee dat voor de kinderen sport en school op loopafstand te vinden zijn. En dat er met de groei van de wijk door Broekgraaf heen een speellint ontstaat, waarin zij kunnen ontmoeten, ontdekken en beleven. De nieuwe sportvelden van Leerdam Sport in het noordoosten van de wijk zijn gerealiseerd, hier is een veld beschikbaar voor openbare speelgelegenheid. En op het terrein tegenover het sportcomplex komt in de toekomst bovendien een kindcentrum met onder andere twee basisscholen en een kinderdagverblijf.

Kindcentrum Broekgraaf

In het Kindcentrum krijgen de huidige basisscholen ‘Klim Op’ en ‘Het Kristal’ hun nieuwe onderkomen. Daarnaast zal het pand ruimte geven aan een kinderdagverblijf en een gymzaal. Het ontwerp is in nauw overleg met de scholen, het kinderdagverblijf en de gemeente opgesteld.

Sportcomplex Leerdam Sport 55

Het nieuwe sportcomplex voor Leerdam Sport is opgeleverd. De tribune en het kleed-/clubgebouw zijn vernieuwd en er zijn nieuwe velden aangelegd: een kunstgrasveld en een multifunctioneel sportveld. Het kunstgrasveld wordt gebruikt voor trainingen en competitie. Ook zijn de lichtmasten geplaatst waardoor de jeugdteams ook in de avonden het veld met behulp van kunstlicht kunnen bespelen.

Onderdeel van het nieuwe complex is een kleed-/clubgebouw. Hoewel aanvankelijk bedacht werd om de kantine bovenop de kleedkamers te situeren, is er nu toch voor gekozen om de kleedkamers en de kantine op de begane grond te bouwen. Er wordt inmiddels volop gebruik gemaakt van de nieuwe accomodaties.

Huisartsenpraktijk De Wiel

In juni 2019 vestigde zich in Broekgraaf de derde vestiging van Huisartsenpraktijk De Wiel. Naast Dokter Noppe, bestaat het team nog 3  huisartsen, praktijkassistentes, en zorgverleners POH-S en POH-GGZ die zorg bieden voor alle accute medische problemen, alsook kleine chirurgische ingrepen. Bovendien wordt er ondersteuning geboden in de somatiek, geestelijke gezondheid, gezinscoaching, fysiotherapie en diëtiek. Op dit moment vind je de praktijk aan de Kristallaan. In de toekomst verhuist de praktijk naar een andere plek in de zesde fase van de wijk.

Speelplezier

Op verschillende locaties In Broekgraaf komen speelplekken, die aan elkaar verbonden worden met routes. Dit kunnen grotere plekken zijn met meerdere speeltoestellen, maar ook kleinere met een enkele speelaanleiding, zoals een kei of een apenrots. Er is veel variatie in de toestellen en op iedere plek vind je wat anders en kun je op een andere manier spelen. Zo is er dus van alles te beleven in de wijk en kunnen de wat grotere kinderen zelf middels de speelkaart op ontdekkingstocht langs alle kleuren ijsvogels. En voor de kleintjes zijn er natuurlijk plekken waar ze begeleid kunnen spelen, terwijl de ouders alles vanaf een bankje in de gaten houden. Doordat er op verschillende plekken gespeeld wordt, leer je ook andere kinderen uit de wijk kennen dan die direct naast je wonen en zo ontstaat er meer verbinding. De inrichting van het speellint komt ook tot stand in samenwerking met oudere en jongere bewoners van Broekgraaf. Er is veel ruimte voor inspraak en participatie.

In Broekgraaf als wijk staan thema’s als groen en water centraal. Die natuur ervaar je niet alleen om je heen, maar komt ook terug in het speellint: in het gebruik van natuurlijke materialen, met groene educatiezones voor bloemen, kruiden of planten en de plekken waar je letterlijk met water speelt.

Winkelcentrum Europaplein

Op steenworp afstand van Broekgraaf vind je het winkelcentrum Europaplein, waar je terecht kunt voor alle dagelijkse benodigdheden. Vanuit de wijk bereik je in slechts een paar autominuten de ruime parkeergelegenheid van het centrum. Het Europaplein heeft een compleet aanbod van winkels en horeca, ieder met een eigen specialiteit. Naast twee supermarkten, zijn hier een bakker, slager, kapper en drogist gevestigd. Maar ook voor bloemen of kado’s ben je hier aan het goede adres. Op verschillende weekdagen staat er een kraam met verse vis, kip of andere lekkernijen. En heb je een keer geen zin om te koken, dan is er volop gelegenheid iets te gaan halen.