Bouw kindcentrum Broekgraaf in volle gang

De bouw van het Kindcentrum Broekgraaf is in volle gang. Na het slaan van de 220 heipalen is aannemer Van Houwelingen nu begonnen met het storten van 320.000 liter beton, het metselen van 155.000 stenen, het plaatsen van 160 ramen en tot slot het leggen van 360 zonnepanelen. En dan kan de grote verhuizing van de scholen CBS Klimop, de Jenaplanschool de Wilgenhoek, de BSO en het kinderdagverblijf van Dichtbij naar het nieuwe kindcentrum in de wijk Broekgraaf beginnen.

Kinderen nemen een kijkje 
Ruim 400 kinderen en de leerkrachten van de scholen kwamen vorige week een kijkje nemen op de bouwplaats aan de Keramieklaan. Ook waren er enkele toekomstige bewoners van de 18 appartementen die boven de school worden gebouwd, bij dit feestelijke moment aanwezig.

Voorafgaande aan het bezoek hadden de kinderen op school enkele bouwstenen versierd en van een stuk rioleringsbuis een tijdcapsule gemaakt. Deze capsules en stenen krijgen een mooi zichtbaar plekje in het nieuwe schoolgebouw. In de capsules hadden de kinderen werkstukjes over hun leven van nu, en over hoe de school er volgens hen er over 50 jaar uit zou zien, gestopt. Een van de scholen had er zelfs een stukje speelgoed in gedaan, zodat de kinderen over 50 jaar kunnen zien waar in 2023 mee gespeeld werd.

Dromen over de toekomst 
Maar voordat de kinderen hun bouwsteen of tijdcapsule aan Kees Huisman, directeur Utiliteit van het bouwbedrijf van Houwelingen, konden overhandigen, hield wethouder Kees Bel eerst een zeer leuke toespraak over hoe hij de school over 50 jaar ziet. De wethouder droomt er nu al van dat de school in 2073 is uitgegroeid tot de Broekgraaftoren, een gebouw met tien verdiepingen, waar hij en zijn vrouw dan bovenin wonen, uitkijkend op het stadion van Leerdam Sport dat dan in de eredivisie speelt, en dat het kindcentrum in een prachtig natuurbos staat. Maar het allerbelangrijkste vindt de wethouder dat de scholen in dit nieuwe gebouw een mooie toekomst krijgen en goed met elkaar samenwerken aan de toekomst van de jeugd.

Tijdcapsules 
Hierna kwamen enkele leerlingen aan het woord die vertelden wat zij in hun tijdcapsule hebben gestopt en wat hun dromen over het nieuwe onderkomen zijn. Zo hoopt Olivia dat het een kindvriendelijke school wordt met veel natuur er omheen. Maar ook dat het schoolkamp blijft. Olivia: ”En dat de moestuin die we nu ook bij onze school de Wilgenhoek hebben straks ook op de Broekgraaf te zien is. En niet te vergeten het podium, want Jenaplankinderen staan graag op een podium.” Puk meldt dat zij de allerleukste juffen en meester van de wereld heeft. “Die moeten zeker mee naar de Broekgraaf.”

David vindt dat de leerlingen van de Jenaplanschool wel erg lang op deze verhuizing hebben moeten wachten, want toen de school jaren geleden van de Parallelweg naar de Tiendweg moest verhuizen was verteld dat dit maar tijdelijk zou zijn. Ook hoopt hij dat er bij de nieuwe school weer een speelberg op het schoolplein komt. De leerlingen van de Klim Op school hebben in hun tijdcapsule briefjes gestopt en daar opgeschreven hoe veel een brood en een kilo kaas nu kost en wat iedereen nu doet. Ook zitten er een paar foto’s in, zodat de mensen in de toekomst kunnen zien welke kleding er nu in de mode zijn en hoe het haar anno 2023 er uit zag. Deze leerlingen zijn heel blij dat zij nu een school krijgen met een mooi nieuw plein en een eigen gymzaal.

Oplevering 
In het nieuwe kindcentrum komen 28 lokalen, een aantal gezamenlijke ruimtes, een kook- en toneel lokaal en een gymzaal geschikt voor verschillende soorten sport. Als de bouw voorspoedig blijft verlopen dan wordt het kindcentrum voor de zomervakantie van 2024 opgeleverd en kan de verhuizing van de scholen, de BSO en het kinderdagverblijf SKCN beginnen. Van Houwelingen levert het gebouw gebruiksklaar af, zodat de scholen alleen het meubilair en benodigde schoolspullen hoeven te verhuizen.

Foto en tekst Mimi van Rossem