Ze zijn weer actief geworden bij de eerste warme dagen. Blauwe kikkers, zul je wel denken, jazeker, die wonen ook in Broekgraaf. De heikikker, die naast de bruine kikker, gewone pad, rugstreeppad, kleine watersalamander en middelste groene kikker voorkomt, is heel zeldzaam. Daarom zijn ook een paar natuurgebieden ingericht langs het spoor en de Koenderseweg. Hij zat namelijk vroeger op de plek waar nu de woonwijk is gebouwd. Om een alternatief te maken zodat de soort niet uitsterft, zijn natuurzones ingericht.
Maar goed, een blauwe kikker dus. Kikkers hebben in tegenstelling tot padden en gladde huid, zonder knobbels/wratten. In het vroege voorjaar, na de eerste warme avonden zoeken de bruine kikker, de gewone pad en de heikikker ondiepe watertjes op om hun eieren af te zetten. Kikkerdril wordt het ook wel genoemd. Ze overwinteren op droge plekken onder de grond, in holletjes van muizen, onder stapels hout en steen e.d.
In een wat zure omgeving, vaak in veengebiedjes, wordt de heikikker man knal blauw. In Broekgraaf, waar een klei op veen gebied aanwezig is, worden de mannetjes blauwig; en niet knal blauw. De vrouwtjes blijven bruin. De heikikker lijkt op een sportieve, vaak iets kleinere versie van de bruine kikker. Beiden zijn weer van de groene kikker te onderscheiden door de bruine oorvlek (die heeft de groene kikker niet). Alleen de kleur van de kikker zegt niet alles, want er zijn bruinige groene kikkers en groenige bruine kikkers.
De heikikker is weer te herkennen omdat hij vaak een rugstreep heeft, en er zijn nog wat andere erg specialistische kenmerken.
Wil je horen waar de heikikker zit? Dan moet je op een avond na een warme dag in het vroege voorjaar gaan luisteren bij de waterkant. Hij roept heel zacht met een plop plop geluidje. Die kun je naluisteren op de website van Ravon.
Na enkele dagen paren verdwijnen de dieren uit het water en zijn in de zomer in natte graslanden en oevers te vinden. In juni lopen de kleine heikikkertjes uit, en proberen zich dan voldoende vol te eten voor de winter. Elk jaar proberen ze het weer overnieuw; maar als we een droog voorjaar hebben zoals vorig jaar kan de hele voortplanting mislukken omdat de kikkervisjes niet lang genoeg hebben om zich te ontwikkelen tot kikkertjes. Dit jaar gaat het tot nu toe beter, al is het voorjaar lang koud en hebben nog niet alle dieren zich voortgeplant.