Uitnodiging

Graag nodigen wij u uit voor een bezoek aan het Hofje Van Aerden op zondag 21 mei vanaf 11.30 uur. Mevrouw Van Aerden-Ponderus schreef in haar testament dat na haar overlijden er een Hofje gesticht moest worden voor arme alleenstaande vrouwen van goed gedrag. Dit Hofje staat nu al ruim 250 jaar in Leerdam. Nog steeds worden de woningen in het Hofje utsluitend bewoond door enkel vrouwen. De tuin en de winkel van het Hofje zijn in de zomermaanden te bezoeken en er worden door onze gidsen rondleidingen gegeven.

Voor Leerdammers is het Hofje van mevrouw Van Aerden een begrip. Het is onderdeel van de skyline van Leerdam en is al meer dan  250 jaar onderdeel van de geschiedenis van Leerdam. Veel Leerdammer vrouwen hebben er gewoond. De laatste 50 jaar zijn er veel Leerdammers in het Hofje getrouwd en tot 2020 hebben er alle gemeenteraadsvergaderingen er plaatsgevonden.  Na vertrek van de gemeente uit het voorgebouw van het Hofje, door het ontstaan van de gemeente Vijfheerenlanden, vindt er een herbezinning over de toekomstige invulling plaats. Welke betekenis kan het Hofje hebben voor Leerdam/Vijfheerenlanden, maar ook voor toeristen aan Leerdam? De komende maanden zullen hierover beslissingen genomen worden.

Het regentschap, dat nog steeds bestaat uit nazaten van de stichteres, vindt het waardevol om u als (nieuwe) bewoners van Leerdam uit te nodigen voor een kennismakingsbezoek aan het Hofje. We willen u graag de nutstuin, binnenplaats en gemeenschappelijke keuken en het antieke toilet laten zien. Onze gidsen zullen u ook over de geschiedenis van het Hofje en het Kasteel van Leerdam vertellen.

U kunt zich opgeven voor dit unieke bezoek via info@hofjevanaerden.nl of 0345-614019.  We werken met twee tijdsloten van een uur:  11.30-12.30 en 12.30-13.30  omdat we een beperkt aantal bezoekers per keer kunnen ontvangen.  Als u zich opgeeft, kunt u aangeven van welk tijdslot u gebruik wilt maken. Bij veel belangstelling kan het zijn dat we nog een ander moment erbij gaan kiezen.

Concert
Op zondag 21 mei, om 14 uur,  is er een concert in de oude raadzaal van het Hofje.  Het is een optreden van Nico Sevenhuysen (zang) en Deborah Pardy (piano). De toegangsprijs is € 12,50. Na afloop van het concert is er een gezellig samenzijn om o.a. het concert na te bespreken e.e.a. onder het genot van een glaasje (wijn).

Oproep vrijwilligers
De kennismaking is voor ons de kans om dit mooie Hofje te laten zien, maar het is ook een mogelijkheid om u te laten zien hoe leuk het kan zijn om eventueel vrijwilliger bij ons te worden. We hebben een team van vrijwilligers die samen veel werk verzetten om het Hofje en de tuin toegankelijk te houden. Er zijn tuinvrijwilligers, gidsen en winkelmedewerkers maar ook begeleiders van de scholenprojecten. Vele handen maken licht werk. We bieden een kleine vergoeding voor de gewerkte uren en een gezellig team. Heeft u een enkele middag per maand tijd om bij te dragen aan de openstelling van dit unieke monument, dan nodigen wij u uit om contact op te nemen.

We zijn vanaf 1 april tot eind oktober geopend op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag  van 12.30 tot 17.00.
In de toekomst willen we graag 5 middagen in de week geopend zijn,  maar dat kan alleen als we voldoende vrijwilligers hebben. Op onze website (www.hofjevanaerden.nl) die we nog gaan moderniseren staat wat meer informatie.

Bewoners van de wijk Broekgraaf die belangstelling hebben om vrijwilliger te worden,  kunnen het concert gratis bezoeken.
Mocht u een kennismakingsgesprek willen om te ontdekken of vrijwilligerswerk voor het Hofje iets voor u is en u meldt zich voor 19 mei aan via ons secretariaat info@hofjevanaerden.nl 0345-614019, dan ontvangt u een gratis toegangsbewijs voor het concert van 21 mei.

We zoeken vrijwilligers voor

Tuin
We hebben een prachtige nutstuin met bijzondere hoogstam fruitbomen en een moes- en kruidentuin. Deze oase van rust wordt bewerkt en onderhouden door vrijwilligers. Alle producten worden biologisch geteeld.  De vrijwilligers werken onder leiding van onze coördinator tuin. Met veel liefde en aandacht zorgen ze ervoor dat de tuin er altijd verzorgd uitziet en dat de oogst verkocht kan worden in ons eigen winkeltje. Wilt u enkele momenten in de maand meewerken in deze tuin dan nodigen wij u uit te reageren.

Winkel
Er is een prachtige ruimte, naast het Hofje in de Kerkstraat 91, waar bezoekers ontvangen worden en producten uit de nutstuin, de moestuin, de kruidentuin en de boomgaard, verkocht worden. Tevens worden er ansichtkaarten, producten voor of uit de tuin en mooie bijzondere cadeauartikelen aangeboden. Voor de bezoekers kan een kopje koffie of thee geserveerd worden. Wij zoeken nog een aantal gedreven winkelmedewerkers, die ook betrokken zijn bij het verhaal van het Hofje.

Gidsen
Wij zien onze gidsen als verteller van het verhaal van het Hofje en het kasteel van Leerdam. Tijdens de openstelling ontvangen we veel bezoekers in de tuin. Een bezoek aan de tuin is gratis. Als men meer interesse heeft, dan bieden we een rondleiding door de tuin en de binnentuin van het Hofje aan en worden o.a. de bijzondere keuken en het gemeen secreet getoond. De kosten voor deze rondleiding zijn € 5,00 per persoon.

We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden met mensen op pad te gaan en het verhaal van het Hofje te vertellen.

Scholenprojecten
Op aanvraag van basisscholen bieden wij een aantal lespakketten. Vindt u het leuk om kinderen kennis te laten maken met het Hofje en de lessen die wij bieden? Neem dan s.v.p. contact op en we vertellen u meer over deze projecten.