Niemand anders heeft dit huis, het is helemaal eigen!

Cindy en haar vriend Joeri waren van begin tot eind betrokken bij de bouw van hun woning in Broekgraaf. Samen met vier goed bevriende stellen en een paar andere bekenden, kochten zij gelijktijdig een woning in het project met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). “Als het aan de mannen had gelegen, hadden we vier huizen direct bij elkaar gekocht en er één gezamenlijke tuin van gemaakt. Daar hebben wij met de vrouwen een stokje voor gestoken!”, vertelt zij enthousiast. Nu wonen ze nog steeds heel dicht bij elkaar, maar dan met her en der een huis ertussen.

In hun zoektocht naar een starterswoning, stuitten Cindy en Joeri in december 2015 op een oproep op Facebook waarin werd gesproken over een CPO project. Na een bezoek aan de informatieavond waren ze enthousiast. “Het project biedt de kans een huis te bouwen dat helemaal aan jouw wensen voldoet. We hebben ook andere projecten en bestaande woningen bekeken. Maar daar kun je zelf niet veel keuzes meer maken en je bent qua prijs niet voordeliger uit”. Juist het feit dat het een CPO project betrof dat ruimte biedt voor veel eigen inbreng, gaf uiteindelijk de doorslag.

Gezamenlijke beslissingen

Over het proces en de begeleiding door de koopbegeleider is Cindy heel positief. “Het maken van de keuzes ging heel natuurlijk en gemakkelijk. We hebben geen enkele discussie gehad over die gezamenlijke beslissingen”. Naast dat het project aan een aantal vastgestelde voorwaarden moest voldoen, was er heel veel ruimte voor eigen inbreng. Iedereen kreeg de mogelijkheid persoonlijke wensen in te brengen of zelfs een ‘moodboard’ mee te nemen. “Gelukkig lagen we heel erg op een lijn qua stijl en wensen. En als ik met een plaatje kwam van iets dat ik mooi vond, deed de koopbegeleider echt zijn best om een mogelijkheid te vinden die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt kwam”. De koopbegeleider hielp ons door de verschillende stappen in het proces. Je slaat op die manier niets over. En door zijn vragen kun je je alvast voorbereiden op de keuzes die je in de volgende stap moet gaan maken. De wensen voor duurzaamheid konden bijvoorbeeld worden verwerkt in keuzes voor zonnepanelen en zelfs driedubbelglas.

App-groep

Doordat je al zo veel met elkaar hebt meegemaakt tijdens het proces, ken je elkaar al heel goed voordat je in de buurt komt wonen. “Dat is heel leuk. Je kunt bij iedereen terecht als je iets nodig hebt”. In de groepsapp worden ook nu nog dingen centraal opgepakt. Zo regelde iemand de eco-toiletten toen de woningen opgeleverd werden. En een ander kwam met een voorstel voor de schutting waar iedereen aan mee kon doen. Maar ook voor de gezelligheid weten de bewoners elkaar te vinden, er zijn al twee barbecues en een borrel geweest.

Het maken van zoveel keuzes was voor Cindy, die zichzelf ook wel als een twijfelaar omschrijft, niet altijd gemakkelijk. Je kunt ook te lang nadenken over details. Ze hield steeds vast aan de goede raad van een vriendin: ‘wat je ook kiest, het wordt toch wel mooi!’

Doe stap voor stap

Tips voor geïnteresseerden in een toekomstig CPO project heeft Cindy ook: “Verzamel plaatjes van alles wat je mooi vindt, zodat je huis helemaal naar je zin wordt. Zoek mensen met wie je samen wilt bouwen, dan heb je al een band en kun je elkaar helpen bij het maken van de keuzes. En tot slot: er zijn ook wel eens dingen misgegaan, maar laat je niet gek maken en doe alles stap voor stap. We zijn hartstikke blij met het eindresultaat”.

Precies zoals ik dacht

Hoe Cindy terugkijkt op het CPO project? “Ik zou het zeker weer doen! We hebben een prachtig huis, dat helemaal voldoet aan onze woonwensen en dat precies zo geworden is als ik in mijn hoofd had! We hebben ook al rekening gehouden met eventuele toekomstige woonwensen en nu slimme keuzes gemaakt die ruimte laten om straks eventueel aanpassingen aan de woning te doen”.