Eiland van Leede: Vogelzwermen op gevels

De woningen op Eiland van Leede zijn op dit moment in aanbouw. Bij oplevering komen straks 4 zwermen vogels op de gevels van 4 woningen. Dit is een ontwerp van glaskunstenaar Bibi Smit. In de wijk Broekgraaf wordt door toepassing van dit kunstwerk verbinding gemaakt met het ambachtelijk glas waar Leerdam om bekend staat. Het ontwerp past uitstekend bij de thema’s duurzaamheid, ruimte en groen. Zo worden de vogels gemaakt van gerecycled glas en in de kleur van de ijsvogel (het symbool van Broekgraaf). 

Ontwerper Bibi Smit
Bibi Smit studeerde af met een Bachelor of Art (cum laude) aan het West Surrey College of Art and Design in Farnham, Engeland. Ze was assistent glasblazer bij Willem Heesen in Leerdam, Nederland en volgde een opleiding bij Lindean Mill Glass in Galashiels, Schotland. Ze doceerde aan het Edinburgh College of Art en Sunderland University, evenals aan andere glascentra in Europa. Smit maakt op eigen locatie unieke stukken voor tentoonstellingen en opdrachten, glaskunstinstallaties voor openbare ruimten maar ook functionele stukken zoals drinkglazen. Haar glaskunst is opgenomen in vele openbare en privé collecties. 

Glaskunstwerk “Zwerm”
De installatie “Zwerm” is gebaseerd op beweging in de natuur. Kijkend naar de lucht zien we zwermen vogels bewegen in verschillende richtingen, in subtiele maar bijzondere vormen. De spreeuwen creëren verbazing en ontzag. Wanneer je naar de zwerm glazen vogels kijkt wordt je onderdeel van het sculptuur. Iedere vogel wordt met de hand gemaakt in het atelier van Bibi Smit en is uniek. Samen vormen de vogels een zwerm die ieder omhelst die ermee in aanraking komt. 

De realisatie van de glaskunstinstallaties in Broekgraaf vindt plaats in het 4e kwartaal van 2022. Bettina Sommer van Sommer Dutch Glass Art heeft dit traject begeleid.