Succesvolle verhuizing dwergvleermuizen

Zoals je misschien al hebt gezien werd het hockey- (of is het korfbal-)clubgebouw aan het einde van de Sportpunt eerder dit najaar gesloopt. Enkele weken ervaar heeft het er als ruïne bijgestaan. Waarom, vraag je je misschien af. Het gebouw stond al op de nominatielijst voor slopen, maar er huisden vleermuizen. Vleermuizen zijn landelijk beschermd. Van de 17 soorten in Nederland doen de meeste het niet goed qua aantallen en verspreiding. Door uitholling en intensivering van het landschap en nieuwe ontwikkelingen neemt het leefgebied af. Met het steeds beter isoleren van woningen, afdichten van open stootvoegen en renovaties/isolatie zijn er steeds minder spleetvormige ruimtes in woningen aanwezig. Op dit soort plekken huist bijna de helft van de soorten. Zij zien het eigenlijk als spleten in rotswanden, waar ze normaliter leven.

Dwergvleermuizen

Terug naar het Hockeygebouw. In dit gebouw huisden gewone dwergvleermuizen. Deze kleine vleermuissoort kruipt al door spleten van 1,2 bij 5 cm. Als een soort uitzettingsboodschap, om te voorkomen dat de dieren onnodig worden gedood, werd het gebouw tochtig gemaakt. De eerste keer bleek dit niet voldoende om de dieren te laten vertrekken. Met wat extra maatregelen die meer tocht veroorzaakten is het uiteindelijk wel gelukt, maar zag het gebouw er uit als een ruïne.

Nieuwe plek

Waar zijn ze nu heen? In woningen in de omgeving is vaak tijdelijk voldoende alternatief voor de dieren. Om zeker te weten dat ze een plek hebben, hangen er kasten op verschillende plaatsen, onder andere aan het projectgebouw. Bij de laatste controle bleek dat de vleermuizen niet meer in het hockeygebouw huisden. Gelukkig constateerden de vleermuisspecialisten dat onder enkele van die kasten uitwerpselen van vleermuizen lagen. Deze kasten worden dus gebruikt en de zijn de dwergvleermuizen succesvol verhuisd.

In nieuw te realiseren bebouwing in Broekgraaf treffen we opnieuw permanente voorzieningen voor vleermuizen. Het garandeert dat ze ook op die locatie in de nieuwbouw weer een woonplek vinden.