Kunstbrug Broekgraaf krijgt vorm!

In verschillende ateliers wordt momenteel hard gewerkt aan het kunstwerk ‘De Overkant’ dat op de brug tussen de Keizerrood en de Kristallaan in de wijk Broekgraaf komt te staan. 

Aluminium bollen
Dit kunstwerk is ontworpen door Maarten de Reus en bestaat uit twee grote aluminium bollen die aan weerszijden van de brug op een tafel komen te liggen en waarin de teksten ‘Over’ en ‘Kant’ te lezen staat. In het wegdek komt een grote aluminiumcirkel met daarin de tekst ‘De Overkant, als men daar is aanbeland, wordt deze kant de overkant’.

Betrokken inwoners
Bij de keuze van het kunstwerk zijn alle bewoners van de wijk Broekgraaf betrokken. Zij konden vorig jaar op 1 juni in de Huyskamer van de wijk de vier ontwerpen, die door een jury waren uitgekozen bekijken, en hun voorkeur voor een ontwerp uit spreken.

Tijdens de drukbezochte bewonersinloop was merkbaar dat de bewoners uit de wijk dit een mooi ontwerp vonden. Als alles nu volgens planning verloopt dan wordt het kunstwerk eind mei onthuld. Oorsporonkelijk stond het plaatsen van het kunstwerk al vorig jaar herfst gepland, maar door allerlei tegenslagen moest de plaatsing uitgsteld worden tot eind mei. Het kunstwerk ziet er prachtig uit. Het is echt een fotogeniek kunstwerk dat door de vele gaatjes mooie doorkijkjes oplevert.

Maakproces
Kunstenaar Maarten de Reus vertelt: ”Het heeft even geduurd, maar het maakproces gaat nu snel. Er was halverwege het proces even een vertraging, want er moest nog uitgezocht worden waar leidingen bij de brug liggen en hoe het kunstwerk verbonden kon worden aan de brug. Maar toen alle lichten op groen stonden, konden we aan de slag.”

Hij vervolt: ”Intussen is het proces al zover gevorderd dat de bollen nu door een laserlasser worden afgelast. Ook zijn de voorbereidingen van de gecoate stalen armen waarop het kunstwerk komt te liggen in volle gang. En verder is de productie van de ring die in het wegdek komt in volle productie. De graveur is druk bezig met het aanbrengen van de tekst.”

Grijze kleuren
Eigenlijk was het de bedoeling dat het wegdek van de brug uit twee tinten rode kleurvlakken zou bestaan, maar dit plan is veranderd.

De Reus was bij het ontwerpen uitgegaan van de kleur van het fiets- en wandelpad dat op de brug aansluit en wilde het fietspad en de brug door de rode kleur naar elkaar toe trekken, maar uiteindelijk is besloten, omdat de brug toch een eigen status heeft, om het wegdek nu te coaten en te voorzien van grijze kleuren. De brug krijgt de functie van een fiets- en wandelbrug.

Redactie Mimi van Rossem, artikel Het Kontakt.