Beleidsadviseur Jeannette Bijkerk en wethouder Cees Taal bespreken samen het onderwerp duurzaamheid. De wethouder legt uit dat er bij de start van project Broekgraaf hoge ambities geuit zijn op het gebied van duurzaamheid in de wijk. Het is jammer dat de crisis een dermate grote impact heeft gehad dat we soms moesten inbinden op de duurzaamheidsambities. Gelukkig gaat het in de bouw beter, waardoor we weer harder kunnen inzetten op duurzaamheid bij het ontwikkelen van de volgende plandelen. Nul op de meter! Dat willen we, nee móeten we, realiseren in het belang van de komende generaties. Wethouder Taal: “Ik heb zelf een kleinzoon en denk er vaak over na hoe de wereld er voor hem uit komt te zien. We moeten er mee aan de slag en wel nú!”.
“Duurzaamheid in combinatie met woningbouw zoals in Broekgraaf is fantastisch! Veel van onze duurzame ambities kunnen we kwijt in de plannen die we voor deze wijk maken. Energie wordt opgewekt via zonnepanelen, er wordt gasloos gebouwd en er is aandacht voor deelauto’s en oplaadpunten voor elektrische auto’s in de wijk. Ook de ecologische zone is een prachtig voorbeeld van duurzaamheid en behoud van de bestaande natuur. Als wethouder vind ik het mijn plicht om samen te werken met serieuze bouwpartners. Partners die zich niet verstoppen achter ‘oppervlakkige duurzaamheid’ en voor de hand liggende oplossingen. Partners die echt willen bouwen aan de toekomst voor de kinderen van onze kinderen en het als een uitdaging zien nul op de meter te realiseren”. Circulair ondernemen is nogal een verantwoordelijkheid, want het dwingt je om duurzaamheid voor ogen te houden bij álle keuzes die je maakt. Er komt ook een groot sociaal aspect bij kijken en dat heeft gevolgen voor hoe wij onze samenleving inrichten. Bij het creëren van een samenleving waarin er voor iedereen een plek is, is er minder ruimte om als individu te opereren en wordt je bijna verplicht meer samen te doen. “In mijn optiek is het nog veel te vrijblijvend. Het is belangrijk afspraken hierover concreet vast te leggen en te monitoren”.
Voor veel mensen is het wennen en zij vragen zich af: waarom moeten we veranderen? Vaak is de aanschaf van duurzame oplossingen niet goedkoop. Bijvoorbeeld voor de transitie naar een gasloze woning waar gekookt wordt op inductie en de temperatuur geregeld wordt met een warmtepomp. Dat is voor mensen een drempel. Jeannette is één van de aanjagers van het Leerdamse initiatief Het Nieuwe Wonen, dat de nadruk legt op energiebesparing door burgers. Zo kunnen Leerdammers zich laten adviseren door een zogenaamde Wooncoach. Die komt bij je langs en geeft individueel advies over aanpassingen in huis om te besparen op energie. En dat zijn vaak heel betaalbare oplossingen. Wethouder Taal vertelt dat hij zelf ook gebruik gaat maken van een Wooncoach. De tips zijn veelal gemakkelijk door te voeren. Je draagt zo je steentje bij en kunt ook nog eens geld besparen. Een win-win situatie dus en dat is voor iedereen aantrekkelijk!
Tips om nu al in huis op energie te besparen heeft het tweetal ook:
Wij helpen de bewoners van Broekgraaf graag op weg. Daarom bieden we ieder huishouden een set waterbespaarders aan die je in de kraan kunt plaatsen. Je ontvangt deze volgende week in de brievenbus!
Lees meer over Het Nieuwe Wonen initiatief van de gemeente Leerdam op https://regionaalenergieloket.nl/lokale-initiatieven/het-nieuwe-wonen-leerdam