Eind februari start de bouw van de bijzondere, duurzame woning die Simon en zijn vrouw Bethly Smaling in Broekgraaf neerzetten. Over enkele maanden staat er op de Keierskant een moderne kubuswoning die volledig aansluit op de woonwensen van het stel. Een bijzonder detail: er komt geen gemetselde steen aan te pas. De woning wordt namelijk opgebouwd rond een stalen skelet. Duurzaamheid is één van de belangrijke uitgangspunten, want “Het is belangrijk om je nu al klaar te maken voor de toekomst”. Simon legt uit: “Deze manier van bouwen levert een lichtere woning op (dus je hebt minder heipalen nodig). En doordat het skelet op zichzelf weinig ruimte inneemt, kun je heel veel isoleren en de nodige apparatuur plaatsen, zonder dat je merkbaar inlevert op je woon- of buitenruimte”.

Opnieuw zelf bouwen

Het is niet de eerste keer dat Simon en Bethly een eigen huis bouwen. Zo’n 30 jaar geleden kreeg Simon, die toen nog studeerde aan de Academie voor de Bouwkunst in Amsterdam, de kans een door hem ontworpen twee-onder-één-kap bungalow letterlijk met eigen handen te bouwen. Een jaar of tien later, Simon was toen directeur van een eigen bureau in Nieuwegein, ontstond de wens in de buurt van het kantoor te gaan wonen. Ook deze woning werd zelf ontworpen, uiteraard passend bij de wensen van een jong gezin. Medewerkers van het bedrijf werkten de tekeningen en het bestek volledig uit en zo verrees een heerlijk en ruim familiehuis.

De stalen constructie komt uit Duitsland

Nu de kinderen het huis uit zijn en beiden niet meer werken, werd het huis te groot. Het kriebelde om een kleinere woning wéér zelf te bouwen. Dat het stel hiervoor in Broekgraaf terecht is gekomen, heeft zo moeten zijn. “Wij hadden al meerdere projecten bekeken, maar die voldeden steeds niet volledig aan onze wensen: landelijk wonen, op een ruime kavel en in de buurt van de kinderen in Houten en Vianen. Én niet te ver van Brabant, waar Bethly nog altijd familie heeft wonen”. De kavel in Broekgraaf kwam op een gunstig moment: “Ik kwam in Duitsland op het spoor van een bedrijf dat huizen met een stalen constructie vermarkt. Dit concept paste precies bij de moderne woning die wij voor ogen hadden en bood een duurzame bouwoplossing. Wij werden steeds enthousiaster over deze manier van bouwen en op dat moment belde de makelaar over een kavel die wel eens aan onze wensen zou kunnen voldoen”. Het stel bezocht de wijk, de kavel en ging ook eens rondkijken in Leerdam om de sfeer op te snuiven. Leerdam sprak aan, want hoewel het officieel een stad is, voelt het niet onpersoonlijk stads en is het qua grootte goed te overzien. En in het groen dat om de wijk heen ligt, kunnen de honden heerlijk wandelen.

Trots op de groene manier van bouwen

Het stel realiseert zich heel goed dat het uniek is om drie maal op rij zelf een huis te kunnen bouwen. Dat geeft een heel vrij gevoel. In de ontwerpfase stonden de kernwoorden ‘ruimtelijkheid’, ‘duurzaamheid’, ‘modern’ en ‘wéér zelf bouwen’ centraal. ”Als we toch nog een keer bouwen, dan ook graag zo energiezuinig mogelijk! En daar hoort een bepaald type huis bij”. De hoek met glazen wanden in de woonkamer geeft veel licht en ruimte en zorgt voor warmte. Het huis zal heel goed geïsoleerd worden en daarom wordt er mechanische ventilatie ingebouwd voor de nodige luchtverversing. Ook wordt er een warmtepomp geplaatst, een energiebesparende manier voor het regelen van de temperatuur: verwarmen of koelen. Het huis heeft geen gastoevoer, gekookt wordt er op inductie. De elektra en ook dát deel dat mogelijk extra nodig is voor de aandrijving van de duurzame installaties in huis, wordt zoveel mogelijk opgewekt met zonnecollectoren op het dak. Dat ook de manier van bouwen groen is, maakt de familie trots, want de woning kan heel snel opgeleverd worden. “Ons huis zal in een tijdsbestek van 3,5 maand helemaal klaar zijn!”

Het wordt nooit ‘gewoon’

Wordt het ooit ‘gewoon’ om je eigen huis te bouwen? Dat vinden Bethly en Simon niet. Je moet nog steeds een groot aantal beslissingen nemen. Het scheelt dat Simon zelf uit het vak komt. Bethly laat beslissingen op dat vlak dan ook graag aan hem over. Een groot verschil met de vorige keer is dat het stel niet meer werkt en dat de kinderen niet meer thuis wonen. “Bij ons vorige huis, deden we de bouw er een beetje naast, want het grootste deel van de tijd ging op aan werk en gezin. Voor je het in de gaten had, stond het huis er. Nu hebben we alle tijd en lijkt het traject soms best lang te duren”, vertelt Bethly lachend.