Hoe help jij de dieren de winter door?

De vetbol kent iedereen. In het najaar en de winter worden ze massaal opgehangen om de vogels de winter door te helpen. Heel erg mooi en nuttig; maar, wat kun je nog meer doen?

De winter, en zeker als het gaat vriezen of sneeuwen, is een tijd van overleven en soms stilstaan voor de natuur. De zwakke dieren overleven meestal niet. Dat is nuttig om de populatie sterk te houden. Sommige dieren trekken weg, gaan in winterslaap, andere in winterrust, maar er zijn ook veel dieren, zoals veel zangvogels, proberen hier te overwinteren.

De mezen vinden de vetbollen wel, maar denk ook eens aan de vogels die minder acrobatisch zijn en gooi een appel, een handje graan en droge insecten (meelwormen o.i.d.) op de grond. Vers water in vorstperiodes is ook heel belangrijk. Bij sneeuw is een vrijgemaakte plek met voer ook erg belangrijk voor de overleving van dieren.

Wat beschutting in uw tuin, in de vorm van takkenhopen, een hoekje met een bladerhoop en wintergroene struiken zijn ideaal als schuilplaats. Denk er vooral aan dat het winterklaar maken van de tuin voor veel insecten en kleine dieren erg nadelig is. In het voorjaar wanneer alles weer ontwaakt hebben dieren en insecten ook minder beschutting nodig en kan de tuin zonder problemen worden opgeruimd.