De moderne woning van Simon en Bethly Smaling verrijst in sneltreinvaart! Het is bijzonder om te zien hoe je ook tijdens bouw een kleinere voetafdruk maakt als je het hebt over benodigde tijd en energie. Er gaat veel tijd zitten in de planning en het ontwerp. Hoe gaat dat in zijn werk? Heb je al een compleet beeld in je hoofd? Ontstaat dat tijdens het proces? En hoe stel je jouw programma van eisen samen?
De eerste fase van het ontwerp kon snel doorlopen worden. Simon bewaart van alles en pakte de wensenlijst van de vorige woning erbij. Die was ook goed geïsoleerd. “Het kwam er in grote lijnen op neer dat we opnieuw een moderne woning wilden. En dat we alle afmetingen van de toenmalige lijst gehalveerd hebben. Er zijn natuurlijk in de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest op het gebied van duurzaamheid en die elementen hebben we waar mogelijk toegevoegd aan ons programma van eisen”. Bethly en Simon deden veel (online) onderzoek naar mogelijke woningen en stijlen die hen aanspraken. De eerste schetsen van de woning tekende Simon zelf. Daarna vonden ze een architect die samen met het stel de tekeningen verder heeft uitgewerkt. Hij had toevallig al een paar voorbeelden liggen van vergelijkbare woningen. “In ons geval waren we zo klaar, want we spreken dezelfde taal en dat werkte heel gemakkelijk”. Het bestek, een gedetailleerde omschrijving voor de aannemer van alle elementen in de woning, stelde Simon zelf op. “Ik heb de aannemer laten weten bij twijfel over de kleur altijd uit te gaan van RAL 9016”, glimlacht hij, doelend op de super witte kleur die straks terugkomt in het strakke en zeer moderne interieur.
In Broekgraaf wordt een woning of project altijd aan vooraf vastgestelde eisen getoetst door een kwaliteitsteam. Pas daarna wordt het plan voorgelegd aan de welstandscommissie van de gemeente Leerdam. Simon vertelt dat beide evaluatierondes voorspoedig verlopen zijn. Allebei de commissies waren enthousiast over het ontwerp en de bijzondere, duurzame manier van bouwen. Vervolgens kan de vergunning aangevraagd worden. “Ook die fase neemt natuurlijk een vaste termijn in beslag, dus we moesten nog even geduld hebben. Dat hebben we opgelost met een zonnig verblijf in zuid Europa. Zo konden we het nuttige en het aangename met elkaar verenigen”. Of ze het niet spannend vonden zo vlak voor bouw op grote afstand te zijn? Nee hoor, het is tegenwoordig zo gemakkelijk om contact met elkaar te houden. Onderlinge afstemming, bijvoorbeeld met de aannemer, kan heel gemakkelijk via mail of telefoon.
In de periode waarin de aanvraag voor de omgevingsvergunning liep, schreef Simon het bestek en zocht het tweetal naar een aannemer. Dit bleek nog best lastig. De markt is behoorlijk aangetrokken en niet iedere aannemer had gelegenheid of was geïnteresseerd in dit project. De onbekendheid van Nederlandse bouwers met staal-frame bouwen speelde daarin natuurlijk ook een rol. “Staalbouw vergt een andere manier van bouwen, daar heb je echt specialisten voor nodig. En dan doel ik niet alleen op de constructie, maar ook de combinatie met de duurzame installaties die in huis geplaatst worden”. Gelukkig vonden Simon en Bethly rond kerst een bouwkundige- en een installatie aannemer en zijn de contracten getekend. Daarmee was het mogelijk na afgeven van de vergunning formeel te starten met de bouw. Toch wel een bijzonder moment!
Waar moet je beginnen als je zelf je eigen droomwoning gaat bouwen? Simon en Bethly hebben wel tips voor het opstellen van een Programma van Eisen (PvE). :
Met eigen ogen zien hoe de woning uiteindelijk geworden is? Dat kan al snel, want de woning is bijna klaar!