”Zo’n kans krijg je maar één keer!”

Al vijftien jaar wonen René en Renda Exaltus naar tevredenheid in Leerdam-Noord. “We waren dus niet echt op zoek,” vertelt Renda, “maar toen we een brochure over Broekgraaf in handen kregen, zagen we meteen de voordelen. Onze twee-onder-een-kapper aan de Spiegellaan is straks helemaal naar onze smaak en voldoet aan alle eisen van deze tijd. Zonder dat we eerst tien jaar hoeven te verbouwen.”

René: “Eerst zagen we nog wat beren op de weg. Zo dachten we dat Broekgraaf verder van de winkels en van het centrum zou zijn. Dat zijn we gaan testen op de fiets: alles is nog steeds even dichtbij. En de vrijwillige brandweer, waar ik bij zit, is ook nog snel te bereiken. Kortom: we besloten dat het huis aan de Spiegellaan er maar moest komen. Zo’n kans, tegen zo’n gunstige prijskwaliteitsverhouding, krijg je maar één keer!”

Alle ruimte beneden
Op het verhuismoment moeten René, Renda en hun zoon Régis van zes nog even wachten. René: “We moeten trouwens ook nog even wachten op toestemming voor de aanbouw aan de garage. Daar komt hopelijk nog 2,40 meter uitbouw aan, net als aan het huis.” Al die ruimte beneden is een zeer bewuste keuze van het spontane Leerdamse stel. René werkt als havenmeester in de Rotterdamse haven, een 24-uursbedrijf.

Ecologische zone
Renda: “Als hij nachtdienst heeft gehad, slaapt hij overdag en kan Régis niet boven spelen. Dan is het lekker om beneden alle ruimte te hebben. Ook buiten wordt het er straks alleen maar mooier op, met de ecologische zone in de buurt en alle grachtjes en singels. Over dat water maak ik me geen zorgen: Régis heeft tegen die tijd zeker zijn A-diploma, en het zwembad is ook vlakbij, dus we kunnen meteen door voor de volgende diploma’s!”

Echt Leerdams
Wie hun buren worden, weten ze nog niet. Renda: “We hopen dat de laatste paar huizen snel verkocht worden, zodat de bouw kan beginnen. Dan komt er een borrel waar we de nieuwe buren meteen leren kennen.” Echt Leerdams wordt de wijk in ieder geval. “We krijgen bijvoorbeeld blauwe glasstenen in onze voorgevel. En ook de parkeerogen worden van glas. Leuk gevonden!”