Dit wordt de leukste straat van Leerdam!

Ze blaakt van het enthousiasme als ze erover vertelt: Marinke Aantjes (25) kocht onlangs een huis in Broekgraaf via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). “Dit is uniek; ook als je alleen bent, kun je hier een geweldig eigen huis kopen. En het is erg leuk om het allemaal samen te regelen met mijn nieuwe buren!”

Tijdens een feestje op de voetbalclub in Hei- en Boeicop vertelde oud-klasgenoot Cindy aan Marinke over een project waar zij en haar vriend mee bezig waren. Ze gingen samen met andere toekomstige bewoners hun eigen huis bouwen volgens het principe van CPO. Marinke: “Cindy dacht dat het misschien voor mij, in mijn eentje, ook interessant kon zijn. Juist omdat je veel met zijn allen regelt en daar voordeel uit haalt. Ik ging naar een voorlichtingsavond, en voor ik het wist had ik een huis in Leerdam gekocht.”

Alleen en toch samen
“Ik woon nu nog bij mijn ouders op hun boerderij in Hei- en Boeicop. Zij vonden net als ik dat ik deze kans niet kon laten lopen. Ik heb vijf jaar kunnen werken en sparen. Ik ben er klaar voor om op mezelf te gaan wonen. Maar ja, koop maar eens even een huis, in je eentje. Dat is niet zo vanzelfsprekend, ook qua kosten niet. Dankzij de CPO-vorm kwam het ineens binnen bereik!”
Niet alleen het financiële voordeel maakt Marinke enthousiast: “Het is superleuk om alles met zijn allen te regelen. Veel van mijn toekomstige buren ken ik al, omdat ik met ze op school of op de opleiding heb gezeten. Het is een soort constante reünie, met veel onderling contact, inclusief groepsapp. Gezellig en heel praktisch. Dit wordt echt de leukste straat van Leerdam.”

Uniek binnen dezelfde stijl
“Ik woon straks in de middelste woning van het tweede rijtje. Alle veertien huizen worden net weer anders, maar ze zijn wel in dezelfde stijl gebouwd. Mijn huis is bijvoorbeeld wat smaller dan dat van mijn buren. We hebben afgelopen jaar allerlei keuzes gemaakt. Dan komt Harold Pieters van ‘Ik Woon Betaalbaar’ bijvoorbeeld met een hele batterij dakpannen langs waar we uit mogen kiezen. Gelukkig waren we het samen snel eens over de matgrijze variant. De bakstenen mag iedere bewoner voor zich kiezen. Ik heb roodachtige, de buren grijze. Maar ze passen wel allemaal in dezelfde uitstraling.”

‘Niet zomaar ‘de stad’
“In februari gaan ze als het goed is beginnen met bouwen. Halverwege volgend jaar zouden de huizen moeten staan. Dat is supersnel. Alweer een voordeel. Ik moet eerlijk zeggen: ik had nooit gedacht dat ik uit Hei- en Boeicop weg zou gaan, en zeker niet naar de stad. Maar dit is niet zomaar ‘de stad’. Dit is dicht bij het centrum en toch dicht bij de natuur. En ik heb straks een heerlijke grote tuin waar ik in de zomer kan zitten. Dit huis past precies bij mij!”